Een eerste website

Wat zet je op de website van je ontwerpstudio als je nog geen projecten hebt die laten zien wat je kan? Wij bouwden onze eerste website in de avonduren, zodat we iets online konden zetten op de dag dat we zouden beginnen.

Als je je werk niet kan laten spreken, moet je uitleggen wat je kan en wat je doet. Het concept dat we kozen is een reeks van kaartjes, waarbij elk kaartje iets vertelt over ons of wat we doen. De kaartjes zijn allemaal onder elkaar geplaatst op één pagina. Aan de rechter zijde van de pagina is een navigatie die het patroon van een in-page navigatie met bolletjes combineert met een mobiel menu dat getoond wordt door op een hamburger-icoon te klikken. Herkenbaar, maar anders.

De kaartjes hebben een minimale hoogte van het scherm van je browser en worden hoger als dat nodig is om de inhoud te tonen. Wanneer je de navigatie klikt, scrollt de pagina naar de gekozen sectie.

Wij vinden dat een concept voor online goed moet werken op grote en op kleine schermen.

Geen framework. Handgeschreven HTML, CSS en een snufje JS.

Het is altijd leuk om code te schrijven, ook al zijn we geen front-enders. Om de betrekkelijk lange pagina snel te laten laden, kozen we voor .svg files voor de schetsen en schreven we de code in html met een minimum van externe .js en .css files.
Niet erg schaalbaar als je met enige regelmaat projecten zou willen toevoegen (in twee talen), maar voor een eerste online visitekaartje werkt het prima. En snel.

We kozen het lettertype Neue Haas Grotesk voor onze website. Een digitale reconstructie van de originele Neue Haas uit 1957, het lettertype dat later Helvetica werd. Een lettertype dat via de modernistische grafische traditie van Nederland zo verwoven is met onze nuchtere cultuur, dat we ons erbij thuis voelen.

Op onze site combineren we Neue Haas met handschetsen en met een digitale versie van Barts handschrift.

Met dank aan Mario Bussink voor zijn genereuze opstelling rond het domein mbstudio.nl

Bezoek onze eerste website

concept, ontwerp + code voor mbstudio