Arbeidsrecht updates

“Alsof je de belangrijkste zaken op een presenteerblaadje aangeboden krijgt.”

Elke week krijgen de arbeidsrecht advocaten van Nederland een email waarin alle jurisprudentie voor hen is opgesomd. De belangrijkste zaken worden kort besproken. Wij maakten een nieuw ontwerp voor deze mails en de bijbehorende website. Advocaten kunnen daar de redactionele samenvattingen van alle zaken binnen het arbeidsrecht lezen en doorzoeken. Ook biedt de site relevant nieuws, ontwikkelingen in wetgeving en juridische commentaren.

Boom juridische uitgevers

Uitgeverij Boom geeft onder andere juridische boeken en tijdschriften uit. Binnen verschillende vakgebieden maken gespecialiseerde redacties samenvattingen van alle uitspraken, zodat advocaten op de hoogte kunnen blijven van de jurisprudentie binnen hun vakgebied.
Voor arbeidsrecht zijn dit de ‘AR-updates’ die gestuurd worden aan alle leden van de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederlands (VAAN).

Ontwerp op basis van onderzoek

Gericht gebruikersonderzoek gaf een duidelijk beeld van hoe advocaten de AR-updates mail en website gebruiken en wat er beter kan. De interviews maakten duidelijk dat de content bijzonder goed wordt gewaardeerd. Zo goed zelfs, dat advocaten aangeven dat het doornemen van de wekelijkse mail een onmisbaar ritueel in hun werk is.

“Alsof je de belangrijkste zaken op een presenteerblaadje aangeboden krijgt”.

Het presenteerblaadje kan wel wat beter. De leesbaarheid van de artikelen en samenvattingen was niet zo best en de hoeveelheid afleiding op de website bemoeilijkte het focussen op de toptaak: het lezen van de tekst.

Het lettertype ‘Brando’ wordt uitgegeven in Den Haag, de thuisstad van Boom juridische uitgevers. Metadata, labels en andere teksten die niet van de hand van de redactie zijn, staan in het schreefloze jonge broertje: ‘Brando Sans’.

Typografie voor professionele lezers

Jurisprudentie heeft geen plaatjes. Ook geen foto’s. Het is tekst. Advocaten scannen titels, lezen de essentie van een zaak, en wellicht de volledige tekst met alle juridische details. Leessnelheid, overzicht en het faciliteren van ‘diagonaal lezen’ is essentieel voor een goede gebruikservaring van de AR-updates.

Lettergrootte en regelafstand zijn geoptimaliseerd per schermformaat en vormen het horizontale grid voor de layout. De regellengte van ca. 70 tekens bepaalt (op grotere schermen) de kolommen.

Een maatsysteem voor elk formaat

Met prototypes bepaalden we voor verschillende devices de optimale lettergrootte en regelafstand voor het scannen en lezen van langere teksten in het lettertype ‘Brando’. Zowel het verticale grid (kolommen) als het horizontale grid (baseline grid) komen voort uit de typografie, waardoor een kalme bladspiegel kan worden ontworpen waarin alle elementen een natuurlijke plaats hebben.

Bladspiegel zonder ruis

Uit het gebruiksonderzoek was duidelijk gebleken welke taken gebruikers op de verschillende pagina’s willen uitvoeren. Alles wat niet bijdraagt aan die taak - en dus afleidt - is weggelaten.

De pagina’s krijgen hierdoor een sterke focus en een logische flow. Boven een uitspraak worden alleen de details getoond die relevant zijn vóór de tekst gescand wordt, zoals waar de uitspraak is gedaan en wie de partijen waren. De overige details van de zaak worden getoond onder de samenvatting. Daar wordt ook gerelateerde content getoond en de mogelijkheid om verder te zoeken binnen het onderwerp. Of om een zoekterm in te geven.

Deze benadering maakt een traditionele hoofdnavigatie bovenaan alle pagina’s overbodig en faciliteert meer inhoudelijke routes door de content.

Responsive en schaalbaar

De pagina’s zijn volledig responsive en maken gebruik van oplossingen die zich goed laten vertalen naar zowel grote als kleine schermen. De eenvoudige opzet en de ingetogen grafiek die in dienst staat van de tekst, maken dat de website met geringe inspanningen te bouwen en te onderhouden is.

Met dank aan Karin den Bouwmeester, Steven Nooy, Sander Onland en Wirt Soetenhorst.

concept + ontwerp voor Boom